MELEK YATIRIM AĞI NEDİR?

Melek yatırımcıların bir arada bulunduğu, birbirleriyle bilgi paylaşımı yaptığı ve ekosistemde olan güncel gelişmeleri öğrendiği yapılardır.

Melek Yatırımcı Kavramı

1978 yılında Profesör William Webzel tarafından bu kavram literatüre geçiyor. Daha çok batı kültüründe meleklere ‘kurtarıcı’ niteliği atfedilir. Batmak üzere olan işletmeyi, yatırımcının vereceği bir çek yaşatabilir. Bu anlayışla yatırımcılar girişimcinin gözünde melek unvanıyla adlandırılıyor.


Melek Yatırımcı, hedeflerine inandığı girişimlere mentor, network ve finansal destek sağlaması sayesinde ortak olur. Bu kavramın ülkemizdeki karşılığı Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY)’dir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bireysel Katılım Yatırımcısı kriterini karşılayanlara BKY lisansı verir ve devlet desteğinden yararlanma hakkına sahip olur. Lisans başvuruları sadece akredite olan melek yatırım ağları tarafından yapılabilmektedir.



Melek Yatırım Ağları 

Melek yatırımcıların bir arada bulunduğu, birbirleriyle bilgi paylaşımı yaptığı ve ekosistemde olan güncel gelişmeleri öğrendiği yapılardır. Genellikle girişimlere mentor desteği verilmesinin yanında bu gibi ağlarda genelde ayda en az bir defa Startup’ ların sunum yaptığı toplantılar gerçekleşir. Elemelerden geçen girişimler yatırımcı karşısına çıkartılır, yapılan sunumlar sonrası yatırımcıların ilgi duyduğu girişimler hakkında yatırımcıya rapor ve analiz paylaşılır. Diğer aşama ise yatırımcı ile girişimcinin daha derin toplantılar gerçekleşmesini sağlamaktır. Yatırım sürecinin hukuki boyutunu yine melek yatırım ağları yönetir.


Bu yapılara girişimciler kadar yatırımcılarında ihtiyacı vardır çünkü hem yüzlerce girişimleri incelemek zorluğundan kurtulur hem de ağın içindeki üye yatırımcılarla ortak yatırım yapma fırsatı bulur. Bu ağlarda yapılan yatırımlar ağın güvencesi kapsamındadır. Bu yüzden her isteyen yatırımcı, melek yatırım ağlarına üye olamıyor, girişimciler gibi yatırımcıların da eleme süreci bulunmaktadır. Girişim ekosistemine girmek isteyen yatırımcıların, üyeler ile yatırım beklentileri hakkında bilgi alışverişi yapması ya da melek yatırımı hakkında daha fazla bilgi edinmeleri için melek yatırım ağlarına katılmaları onlar için en doğru başlangıç olur.

 

Melek Yatırım Ağların asıl işlevi yatırım sürecini kolaylaştırmak ve yatırımın doğru Startup’ a yapılmasını sağlamaktır.

 

Startup yatırımcılığı hakkında genel bir bakış açısı kazanmak için Yatırımcı Kıvılcım Çaylı' nın Startup Yatırımı kitabını okuyabilirsiniz

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.