FİKİR AŞAMASINDA YAPILAN KRİTİK 4 HATA

Start up’ ların %90’ı ilk 18 ay içinde kapanıyor. Bazı girişimciler emin oldukları projeyi fikir aşamasından öteye geçiremezken, başka girişimciler ise ürününü çıkardıktan sonra yeterince araştırma yapmaması sonucu ya da beklenen geliri sağlayamaması gibi nedenlerden dolayı girişimi sonlandırıyor.

Girişimci adayları çalıştıkları projede aşağıdaki hataları uygulamaması sayesinde ileride yaşanması muhtemel bazı sorunların doğmasını önler ve projeyi sağlam temellere oturtmuş olur.

  •  Proje Fikri Üzerine Çalışmamak: Ürettiğiniz proje fikrini beyin fırtınası yaparak tartışın, yeri geldiğinde değiştirmekten çekinmemelisiniz hatta ortaya ürün koyduktan sonra birçok startup, hitap ettiği pazara göre girişim çözümünü değiştirdi. Bu uygulama startup dilinde pivot etmek teriminin karşılığıdır. Google iyi bilinen bir örnektir. Google kurucu ortakları Stanford Üniversitesi’nde okudukları sırada World Wide Web’deki bağımsız sayfaların önem derecesini belirleyen Backrub adında bir arama motoru oluşturdular. Daha sonra fikir değiştirerek Backrub’ u en çok bağlantıya sahip web sayfaları üzerine indekslemeye başladılar. Ortaya çıkan arama motoru ileriki zamanlarda bildiğimiz üzere büyük bir teknoloji firması oldu.
    •   Yeterli Araştırma Yapmamak: Girişimciler, pazar ve rakipleri hakkında yeterli araştırma yapmadıklarında, hata yapma ihtimali yüksektir. Önemli olan, pazarın ihtiyaçlarını ve beklentilerini anlamak ve bunlara uygun ürün veya hizmetler sunmaktır.
    • Finansal Planlama Yapmamak: Girişimler için yeterli finansal planlama yapmamak, ileride ciddi sıkıntılar yaratabilir. Girişim projesinin ne kadar sürede gelir getireceği ve maliyeti finansal metriklerle hesaplanmalı, çıkan tahminlere göre planlama yapılmalı. Önemli olan, girişimin ihtiyaç duyacağı finansmanı sağlamak ve  bu finansmanı ölçülü planlamaktır.
    • Yanlış Ekip Seçimi: Girişimlerde çalışan ekip, başarının anahtarıdır. İnsan kaynaklarını iyi yönetmemek veya yetkin ekip arkadaşı seçmemek, girişimin başarısını olumsuz etkileyebilir. İşi yönetebilecek teknik donanıma sahip kişileri seçmeniz büyük avantaj olur. Mesela fintech kurmayı düşünüyorsanız. Teknik konulara hakim olmayan yakın arkadaşınız yerine finans tecrübesi olan, yazılım bilgisine sahip bir ortağınızın olması avantajdır.

    Girişimcilik, bir fikir veya projenin gerçekleştirilmesi için gereken aşamaların takip edilmesi ve bu süreci yönetme yeteneğidir. Bir fikri ilk aşamadan sonuçlandırma aşamasına kadar getirmek için birçok farklı faktörün dikkate alınmasını gerektirir. Bunlar arasında, araştırma yapılmaması ve uygun ekip arkadaşlarının olmaması gibi nedenler girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olabilir. Ancak, girişimciliğin zorluğuna rağmen, harcanan zaman ve gösterilen emeğe değer olduğu da unutulmamalıdır. Çünkü girişimcilik ile yenilikçi fikirlerin gerçekleştirilmesi ve yeni iş fırsatlarının yaratılması mümkündür.

    Siz de girişimcilik hakkında network edinmek ve güncel gelişmeleri öğrenmek istiyorsanız Gain Global Network Topluluğuna katılın.

 


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.